Hesarin sivuilta loytyi tama artikkeli kirjosieposta. Suomessa on kuulemma musta talvi Lappia lukuunottamatta. Pikkulinnutkin pysyttelevat paikallaan, silla kilpailu on kovaa pesimapaikoista kevaan tullen - ja jos selviat talvesta, olet etunenassa. Muutto on raskasta touhua (tiedan ihan omasta kokemuksesta).
Toivottavasti kirjosieppo jaksaa kevaaseen... T
Helsingin Puistolassa havaittiin tänään kirjosieppo.
Kirjosieppo on maassamme yleinen pesimälintu, mutta sitä ei tiettävästi koskaan ennen ole tavattu Suomessa tammikuussa, kertoo Birdlife Suomi.
Kirjosiepot talvehtivat normaalisti trooppisessa Afrikassa. Pääjoukot lähtevät Suomesta jo elokuussa, viimeisiä lintuja nähdään vielä lokakuussa. Marraskuussa kirjosieppo on jo harvinaisuus. Yksi joulukuinen havainto tunnetaan: Virolahdella havaittiin kirjosieppo 6.12.1982.
Suomessa arvioidaan pesivän 550 000 kirjosieppoparia.
Suomeen on leudon alkutalven vuoksi jäänyt talvehtimaan poikkeuksellisen paljon lintulajeja.
Birdlife Suomen tiedottajan Lauri Hännisen mukaan maasta saattaisi löytyä nyt satakin lintulajia. Tavallisesti Suomen runsaasta noin 240 pesimälajista talveksi tänne jää sinnittelemään vain noin 70 lajia.
Esimerkiksi Espoossa uutenavuotena nähty heinätavi on myöhäisin havainto kautta aikojen.
Telkkiä ja tukkasotkia on rannikolla laskettu muutamia satoja. Laulujoutseniakin on havaittu toista sataa yksilöä eri puolilla maata.
Vesilintujen lisäksi Espoon Suomenojalla ovat talvehtimista yrittämässä tiltaltti, mustaleppälintu, peukaloinen ja niittykirvinen.
Lajit ovat hyönteissyöjiä, eivätkä ne ole kovin karaistuneita, joten selviämismahdollisuudet ovat heikot.
"Ennuste on huono. Ravinnosta se on kiinni, ja ruokinnalla voi auttaa", Birdlifen Hänninen sanoo.
Hän arvelee, että linnut saattavat löytää sulan veden aikaan jotain ravintoa vedestä.
Varsinkin Etelä-Suomessa lintujen talviruokintapaikoilla on ollut lintuharrastajien harmiksi hiljaista. Linnut löytävät sulan maan aikaan ravintoa luonnosta, eivätkä useimmat lajit vielä tarvitse ihmisen apua.
Pakkasjaksot ja lumipyry voivat kuitenkin muuttaa tilanteen nopeasti ja tuoda linnut lintulaudoille. [HS]
No comments:
Post a Comment