Thursday, April 06, 2006

Democracy Deficit II

Demokratian vajaus

Noam Chomskyn haastattelu jatkuu:

(Pohjautuu kirjaan "Failed States: the Abuse of Power and the Assault on Democracy" - suomeksi suurin piirtein "romahtaneet valtiot: vallan vaarinkaytto ja hyokkays demokratiaa vastaan").

Yhdysvallat on muotoillut pitkaan ulkopolitiikkaansa, jolla se voisi oikeuttaa voiman kayton kansainvalisilla areenoilla. Yleisin syy on ollut kommunismin torjunta. 80-luvulle tultaessa nama syyt eivat olleet enaa kovin uskottavat, joten Ronald Reagan kehitteli uuden syntipukin: "terroristi"-valtiot. Terroristeilta olisi suojauduttava, silla he olivat barbaarisia ja pahoja. 90-luvulla Bill Clinton kehitteli ajatusta "roisto"-valtioista, joita vastaan olisi puolustauduttava. Vahan myohemmin alettiin puhua "romahtaneista" valtioista, jotka uhkasivat Yhdysvaltain turvallisuutta (Irak), tai jotka tarvitsivat Amerikan sekaantumista sisaisiin asioihinsa selviytyakseen (Haiti). Usein nama valtiot karsivat enemman Amerikan interventiosta kuin siita, ette ne olisi jatetty rauhaan.

Hassua tassa kaikessa on, etta Yhdysvallat (Chomskyn mukaan) itse sopii melko hyvin naihin kuvauksiin "roisto-valtioista". Moni maailman kansa pitaa Yhdysvaltoja sen suurimpana turvallisuusriskina. Yhdysvallat tukee ja itse tekee terroritekoja maailmalla, ja suojelee terrorismin tekijoita.
Sama koskee "romahtanutta" valtiota. Yhdysvallat muistuttaa yha enemman maata, joka on "romahtanut". Amerikassa vallitsee valtava ero julkisen mielipiteen ja julkisen vallan valilla - tata Chomsky kutsuu "demokratian vajeeksi". Kansan mielipide on kaukana julkisen vallan aarioikeistolaisesta suuntauksesta. Demokratia ei toimi niin kuin pitaisi.

No comments: