Friday, January 23, 2009

Työttömyys uhkaa

Washingtonin osavaltion työttömyysluvut ovat kohonneet tasaisesti.  Nyt työttömiä on jo hiukan yli 7%, vain pikkuriikkisen alle koko maan tason.  Oregonissa on luku jo yhdeksän prosentin tuntumassa.  Me olemme tottuneet alhaisiin, noin 4% lukuihin.  Nyt ovat suuret työnantajat kuten Boeing ja Microsoft alkaneet irtisanoa väkeä; se vaikuttaa heti.  Microsoft ei ole koskaan ennen joutunut sanomaan irti työntekijöitä massoittain, nyt on luvassa 5000:n irtisanominen. Boeingilta menee noin 4000, mutta suurin osa niistä on toimistotyöntekijöitä.

Minun työpaikassani (meilla on yhteensä n. 300 työntekijää) irtisanottiin noin 40 duunaria tuotantopuolelta reilu viikko sitten.  Pomo oli seissyt kellokortin vierellä iltapäivällä ja antanut työntekijöille irtisanomislapun ("pink slip") käteen: terve menoa.  Ei mitään virallista ilmoitusta eikä varoitusta.  Ovesta ulos ja sillä siisti.  Huhut alkoivat kiertää toimiston puolella: meitä valkokaulustyöläisiäkin tullaan irtisanomaan.  Ihmiset alkoivat kävellä seiniä pitkin pälyillen toisiaan ja peläten pomon kutsua suljettujen ovien taa.  Sanoin työkavereilleni pysyvani piilossa - jos minua ei löydetä ei minua voi sanoa irtikään.

Muutaman päivän kuluttua päitä alkoi putoilla: ensin kolme, seuraavana päivänä neljä.  Ihan vierestä vietiin.  Vieläkään ei ollut mitään virallista ilmoitusta siitä, että ihmisiä olisi edes irisanottu.  Toimistossa oli aivan epätodellinen tunnelma.  Ne jotka saivat kenkää, lähtivät vähin äänin; heillä oli puoli tuntia aikaa pakata tavaransa.  Sitten ei mitään; kuin eivät olisi olleetkaan.

Nyt odotamme seuraavaa irtisanomisaaltoa...
--- T

No comments: