Friday, October 09, 2009

Obaman nobel

Olen yllättynyt ja vähän pettynytkin Obaman rauhanpalkinnon saamisesta. Hän on ollut virassaan vajaan vuoden, mutta ei ole vielä saanut mitään konkreettista aikaan rauhan puolesta. Palkinto annettiin siinä toivossa, etta Obama kenties saavuttaisi jotain maailman rauhan eteen joskus tulevaisuudessa? Hyvä puhuja sai kiitosta?


Palkinto oli rajusti poliittinen. Uskon etta siinä oli enemmän kysymys vastenmielisyydestä George Bushin hallintokautta kohtaan kuin halusta palkita Obaman "toivo" tulevaisuudesta. Palkinto olisi saattanut olla kohdallaan muutaman vuoden kuluttua, kun Lähi-Idän rauha on sovittu tai Iran luopunut ydinasehaluistaan, tai Pohjois-Korea ydinaseistaan. Nyt palkinto tuli etuajassa ja halventaa koko instituutiota.


Martti Ahtisaari sai palkinnon vuosikymmenien ahkerasta puurtamisesta rauhan hyväksi maailmankolkilla, olematta julkisuuden valoissa tai puhujapöntöissä. Obama on luvannut luopua Tsekkiin suunnitellusta ohjuskilvestä ja aikoo keskustella Iranin kanssa. Hyvä. Mutta hän ei ole vielä lopettanut Irakin eikä Afganistanin sotaa, joita hän niin äänekkäästi kritisoi vielä vuosi sitten.


Nyt on tekojen aika, Mr. Obama.


T

No comments: