Friday, November 06, 2009

Jokaisen aidin painajainen

Olen seurannut torniolaistyton kohtaloa Suomessa ahdistuneena; terve tytto kuoli ilmeiseen laakareiden valinpitamattomyyteen. Kuinka nain voi kayda Suomessa?

Itsellani on 12-vuotias perusterve tytto joka on sairastanut flunssaa jo monta viikkoa; ensin tavallista flunssaa ja sitten ilmeisesti sikainfluenssaa. Valilla han on sairastanut keuhkoputken tulehduksen, ja hetken jo luulimme, etta hanella olisi myos aivokalvon tulehdus. Ei sentaan, onneksi.

Viiden viikon aikana olimme yhteydessa sairaanhoitajaan pari kolme kertaa puhelimitse. Tytto kavi laakarissa kahdesti; kerran ensiavussa, jossa otettiin keuhkokuvat ja todettiin keuhkoputken tulehdus johon han sai heti laakkeet, toisella kertaa tavallisella vastaanotolla toissapaivana, jossa todettiin etta kyseessa on "vain" flunssa (taalla ei enaa testata H1N1 virusta, sill tapauksia on niin monta). Huoli oli suuri, silla olin juuri lukenut torniolaistytosta. Oma lapseni on kuitenkin paranemaan pain.

Iltasanomista ote torniolaistyton viimeisista hetkista:

Äiti kertoo kirjeessään, että hän pääsi lääkärin puheille vasta viimeisen puhelun aikana, noin tuntia ennen tytön kuolemaa. Tuolloin tytön hengitys oli katkonaista ja hänen otsansa oli kostea.

- Lääkäri sanoi, että tänne ei kannata tulla, koska he ei täälläkään voi tähän aikaan mitään tehdä, kun esim. labra on kiinni. Hän sanoi, että olkaa kotona, jossa tyttö nukkuu yön yli. Ja tulkaa aamulla, jos silloin on tarvetta.

- Sanoin, että taas silloin mennään Tornion terveyskeskuksen kautta päivystyksestä jonotuksen avulla mahdollisesti saatavan lähetteen kanssa. Keskustelu kesti 20 minuuttia.

Tyttöni kuoli n. tunnin kuluessa. 8-vuotias perusterve tyttö kuoli kotonaan maanantai-iltana. Ensihoidon tullessa paikalle häntä ei enää saatu pelastettua.

Kammottava tilanne! Ilmeisesti kuolema olisi ollut estettavissa, jos lapsen sairaus olisi otettu vakavammin. Oma kokemukseni taalta Seattlesta on ollut paljon positiivisempi. Laakariin on saanut yhteytta ja puhelimeen vastattu. Eihan siihen labraa tarvita jos lapsen hengitys ei kulje - siihen tarvitaan ensiapua! Heti!

Syva osanottoni torniolastyton vanhemmille.

--- T

No comments: