Friday, October 10, 2008

Onnea, Mr. Ahtisaari!

Loistava juttu, etta Suomen oma Ahtisaari voitti rauhan nobelin! Onhan siita jo tavattomasti aikaa kun joku Virtanen ja Sillanpaa voittivat nobelit omilla tahoillaan. Ahtisaaren valinta ei ollut poliittinen siina mielessa kuin moni muu nykyaan. Se oli kunnianosoitus kovasta (usein taustalla) kaytavasta diplomaatin tyosta.
Alla oleva lainaus on Hesarin sivuilta.
--- T

Maailmankuvaltaan Ahtisaari määrittelee itsensä sekä idealistiksi että realistiksi. Lisäksi hän löytää itsestään joustavan pragmaatikon.
"Jos ei olisi idealisti, niin kuka ihmeessä tässä vielä 68-vuotiaana juoksisi pitkin maita ja mantuja?" hän kysyy.


"Toisaalta idealismi ei sinällään paljon auta, koska sitten jää sellaiselle julistukselliselle tasolle. Realismi edellyttää, että pystyy analysoimaan tilanteita. Se vaatii tiukkaa älyllistä rehellisyyttä."

Entä muiden näkemys? Entiset ja nykyiset työtoverit aina Namibian-ajoilta presidentin nykyisen toimiston Crisis Management Initiativen henkilökuntaan kuvailevat Ahtisaaren neuvottelijanominaisuuksia samansuuntaisin sanankääntein.

"Reilu, suora tyyppi." "Hirveän tasapuolinen." "Ei kaihda sanomasta asioita riittävän yksinkertaisesti ja selkeästi." "Pyrkii rehelliseen tilanneanalyysiin: tilanne on nyt tämä, ja tämä ei tästä muutu." "Tietää, missä on sudenkuopat, mihin pitää laittaa energiaa, millä asialla ei ole väliä ja missä pitää laittaa kova kovaa vastaan."

No comments: